L'HOMOFÒBIA NO CLAUDICA. VIA DIRECTA

Les agressions contra la diversitat sexual se segueixen produint diàriament malgrat els esforços legals i socials per aturar-les
Manifestació contra la discriminació del col·letiu LGBTI. Des que es va aprovar la llei per combatre la LGTBIfòbia, catorze mesos enrere, s’han registrat fins a 50 casos
Victor Serri
29/03/2016

Segons un estudi de l’any 2013, a Espanya l'homosexualitat és més acceptada socialment que enlloc del món. A Catalunya, el Parlament ha aprovat una llei pionera per garantir els drets de les persones LGTBI, i a Barcelona l’Ajuntament ha elaborat un pla integral d’actuació per evitar qualsevol discriminació per raó d’orientació o identitat sexual. Aquest panorama, que aparentment és d’igualtat i de drets reconeguts, amaga una realitat quotidiana que segueix existint: a casa nostra se segueixen produint agressions homòfobes regularment.

En finalitzar el 2015, l’Observatori Contra l’homofòbiava fer un estudi sobre aquest tipus d’agressions en el marc de la ciutat de Barcelona. Des que es va aprovar la llei per combatre la LGTBIfòbia, catorze mesos enrere, s’han registrat fins a 50 casos. “Que això passi a Barcelona, on la comunitat LGTBI tenim força eines, ens mostra que és un problema sense solucionar a tot arreu”, explica el director de l’Observatori, Eugeni Rodríguez. Tanmateix, des de l’entitat es reconeix que la situació és potencialment més greu, ja que només una part de les agressions s’arriba a conèixer: “Molt poca gent acaba denunciant”.

Cinquanta casos, només a Barcelona

L’homofòbia es pot expressar de moltes maneres. Els casos registrats van des de l’assetjament personal fins a la vulneració dels drets reproductius. Les denúncies més freqüents són de caràcter personal, ja sigui a través d’insults, de vexacions, d’assetjament o de maltractament físic. Un home gai de Sant Andreu va patir un d’aquests casos. L’estudi explica que un grup de joves va atacar la façana de casa seva repetides vegades, fent pintades homòfobes a les parets i llançant excrements de gos a les finestres.

Tot i així, el ventall de situacions discriminatòries és molt variat. Després de les agressions directes, el segon àmbit on es produeixen més discriminacions és l’administració pública. En menys proporció, s’han denunciat actituds discriminatòries en àmbits com els mitjans de comunicació i les xarxes socials, el món laboral i el dret d’admissió en locals privats, entre d’altres.


D'un ram de flors a un acomiadament
L’Evelyn, que opta per no revelar el seu nom real, treballava de recepcionista en una empresa multinacional instal·lada a Barcelona. Denuncia que la van acomiadar pel fet de ser lesbiana: "Tot va començar quan la meva parella em va enviar un ram de flors a la feina. Vaig trucar-la per donar-li les gràcies, i en un moment de la conversa vaig dir el seu nom. Quan vaig penjar, el meu company de taula em va dir bollera filipina".
"La meva parella em va enviar un ram de flors a la feina. Vaig trucar-la per donar-li les gràcies, i en un moment de la conversa vaig dir el seu nom. Quan vaig penjar, el meu company de taula em va dir bollera filipina"
Segons explica, aquest va ser el punt d’inflexió en el qual va començar el mòbing laboral: “La meva cap va començar a no respondre’m els correus ni les trucades. A les festes de l’empresa tothom anava acompanyat de la seva parella, però a mi m’ho van prohibir”. La situació va arribar al punt d’haver d’agafar la baixa mèdica per estrès. Uns mesos després de reincorporar-se, l’empresa va rescindir-li el contracte.

La carta d’acomiadament és plena d’acusacions cap a la treballadora. En el redactat, l’empresa argumenta que “s’ha observat una falta de criteri i organització a l’hora de prioritzar”. També s’explica que “la zona de recepció es troba a vegades desordenada” i que hi ha “deficiències greus en l’execució de les seves tasques”, com ara la reserva de vols per altres empleades, però no exposa cap fet mesurable o comprovable.

La versió de l’Evelyn és prou diferent: “Al contrari del que diu en la carta, a mi ningú em va dir que estava fent malament les coses”. Seguint el fil que explica la treballadora acomiadada, el moment més revelador va arribar just després, quan la seva cap va dir-li mentre l’acompanyava a la sortida: “Veus? Això et passa per ser bollera”.
Manifestació contra la LGBTIbòbia, el passat 28 de juny a Barcelona.  / Sergi Rubio

Per a Raquel de Haro, la responsable de l’àmbit LGTBI de Comissions Obreres de Catalunya, aquest no és un cas aïllat: “Les agressions que estan aflorant darrerament són les encobertes, les que es produeixen de manera indirecta. No t’insulten directament sinó que et fan un assetjament sostingut en el temps”. Tanmateix, la sindicalista afirma que hi ha motius per ser optimistes: “Hem avançat. Cada cop rebem més denúncies, però creiem que és perquè la societat està més conscienciada sobre el tema”.

D’altra banda, la representant de CCOO reivindica la tasca de sensibilització que duen a terme les entitats socials, i critica la falta d’implicació per part de les patronals: “No he vist cap campanya contra l’homofòbia per part d’empresaris”. D’aquesta manera, de Haro recorda que cal prendre partit per evitar situacions discriminatòries: “No hem d’oblidar que és responsabilitat de l’empresa assegurar que no hi ha un clima de treball homòfob”.

La llei, un instrument a mig gas
L’existència d’aquestes agressions va motivar les entitats LGTBI, ara fa dos anys, a iniciar un projecte de llei pionera al món, que tingués una visió integral del problema, combinant la prevenció i la sanció. La regulació va ser aprovada i i avui és la llei 11/2014 del Parlament de Catalunya.

Comparativament, aquesta norma és de les més avançades a escala mundial en aquesta matèria. Entre les mesures més innovadores que s’hi inclouen, hi ha les sancions específiques contra actituds discriminatòries i els programes preventius als centres escolars. Segons les entitats impulsores, encara no s’estan aplicant els punts clau.

La idea de crear un marc legal que protegeixi els drets de les persones LGTBI va molt més enllà de regular i penalitzar accions concretes. Eugeni Rodríguez ho explica d’aquesta manera: “L’homofòbia no deixa d’existir pel sol fet que hi hagi una llei en contra. L’important és que es produeix un canvi en l’imaginari en el nostre col·lectiu. Ara un adolescent pot saber que fins i tot legalment no és acceptable que li diguin maricón de merda”.
Eugeni Rodríguez: “L’homofòbia no deixa d’existir pel sol fet que hi hagi una llei en contra. Però ara un adolescent pot saber que fins i tot legalment no és acceptable que li diguin maricón de merda”
Quan la proposta va arribar al Parlament, va generar certa polèmica. El llavors líder d’Unió, Josep Antoni Duran i Lleida, va fer públic en una carta que, des del seu punt de vista, a la llei “hi ha més de promoció que de no discriminació”, i que “hi ha col·lectius molt més discriminats”. Per la seva banda, el bisbat de Barcelona va expressar “preocupació” per “les greus conseqüències que pot tenir en l'exercici dels drets humans de la llibertat religiosa".

Finalment, la llei va ser aprovada amb l’únic vot en contra del Partit Popular. Un any i mig després, el portaveu al Parlament, Enric Millo, segueix defensant el posicionament del partit davant la llei: “No estem en contra que existeixi una llei contra l’homofòbia, sinó només d’alguns articles que ens semblen fora de lloc”. El diputat popular opina que s’ha avançat molt en aquesta problemàtica: “Pot ser que en algun àmbit se segueixi produint una discriminació, però en general la nostra societat ja no és homòfoba”. Sobre l’aplicació de la llei, Millo coincideix en l'opinió que no s’està fent prou: “Encara que no donem suport a tot el text, sabem que el govern té l'obligació d’aplicar-ho perquè s’ha aprovat. I aquest govern només aplica el que s’ha aprovat i li agrada”.

L’any 2005 l’alcalde popular de Pontons, Lluís Caldentey, va negar-se a casar parelles homosexuals afirmant que eren “tarats” i "deficients". El president de l’Observatori Contra l’Homofòbia considera que els posicionaments del partit “mai fins ara han estat favorables als drets de les persones LGTBI”. Per la seva banda, el portaveu al Parlament de Catalunya afirma que seria una “acusació totalment injustificada” creure que per aquest fet el PP és homòfob, i posa l’exemple de la boda de Javier Maroto, el líder popular a Vitòria: “Si el nostre partit fos homòfob, la direcció no hagués assistit gairebé al complet a un casament gai”.
"Pel que fa al mercat laboral, la Generalitat no ha fet res del que contempla la llei" contra la LGBTIfòbia, segons Raquel de Haro, responsable de l’àmbit LGTBI de Comissions Obreres de Catalunya
Per la seva banda, la CUP s’enorgulleix de la llei: “És una victòria molt important del moviment LGTBI”, afirma la diputada Gabriela Serra. La representant de l’esquerra independentista lamenta que la Generalitat n’ha fet un “desenvolupament inexistent” en alguns àmbits. A parer seu, “no ha posat cap sanció fins al moment i l’impacte local és nul”. Serra atribueix la falta de desplegament a què no s’ha dotat la llei dels “recursos econòmics i humans necessaris”, però també a la falta de voluntat perquè “no tot el que s’ha de fer costa diners”. En aquest sentit, la diputada emplaça a crear el consell LGTBI, a prioritzar les accions en el món de l’educació i la coordinació entre les diferents institucions per aturar les situacions d’assetjament.

Més enllà del posicionament dels partits, algunes entitats que apleguen persones LGBTI estan descontentes amb l’aplicació que s’està fent de la llei del 2014. Des de Comissions Obreres, la crítica és clara: “Pel que fa al mercat de treball, la Generalitat no ha fet res del que posa a la llei”. L’Observatori Contra l’homofòbia en fa una lectura semblant: “Fins ara, hem percebut una manca absoluta de voluntat política”, afirma Eugeni Rodríguez.

El passat mes de febrer, el Parlament va fer un pas més. Es va aprovar una moció sobre la transfòbia i l’assetjament escolar. Una de les mesures incloses és “desenvolupar totes les actuacions necessàries, inclosa la partida pressupostària (...) per a complir la 11/2014, per a desplegar-la amb els reglaments respectius”. És a dir, es reitera l’obligació del govern de desenvolupar la llei, observant que fins ara no s’ha fet. Aquesta vegada, el text va ser aprovat per unanimitat: “No és un tema còmode per alguns grups polítics conservadors, però per sort la societat va avançant”, afirma la diputada de la CUP Gabriela Serra.

Assignatura pendent per a la nova legislatura

El recent canvi de govern ha provocat un relleu en el departament d’Igualtat, l’encarregat de desplegar la llei. La nova directora general, Mireia Mata, és membre d’ERC. La seva valoració és més optimista: “En alguns aspectes s’ha avançat molt, en d’altres poc i en d’altres encara no s’ha avançat”. A més, la representant del nou govern afirma que “no està en condicions de valorar” si ha faltat voluntat política fins ara, però assegura que a la nova direcció “no ens en faltarà gens ni mica”.
Mireia Mata (ERC), directora general d'Igualtat, assegura que “farem tot el que diu la llei, però cal tenir present que el més important no és mai posar multes, sinó evitar que passi”
Un dels punts claus de la llei és la incorporació d’un règim sancionador “en matèria antidiscriminatòria”, que, segons el mateix articulat, havia de posar-se en pràctica en el termini d’un any. Ara com ara, el document encara no ha vist la llum. En aquest aspecte, Mireia Mata reconeix que “tenim deures pendents” perquè “no s’ha fet la feina que s’havia de fer en aquests dotze mesos”. Mata justifica el retard del govern anterior en el desplegament d’aquest punt: “Suposo que la Generalitat ha tingut molta feina en aquests temps convulsos i ha prioritzat les emergències del dia a dia”.

Tot i així,  Mata posa èmfasi en el fet que la finalitat de la llei no és punitiva. “Farem tot el que diu la llei, però cal tenir present que el més important no és mai posar multes, sinó evitar que passi”.

Pel que fa a aquesta nova etapa, des de l’Observatori confirmen que es percep “una molt bona predisposició” de l’equip de Govern, però asseguren que estan “a l’expectativa de resultats tangibles”. Eugeni Rodríguez conclou que cal no abaixar la guàrdia: “Aquest tema ha de ser una de les prioritats dels poders públics”.

BRUTAL AGRESIÓN HOMÓFOBA EN MARRUECOS

.Repugnante y cruel agresion homófoba a dos jóvenes gais en Marruecos. Total rechazo ante un gravisimo delito de odio que vulnera los derechos fundamentales y supone una exaltación de violencia contra los homosexuales. La comunidad internacional hemos de exigir actuaciones contundentes hacia los agresores y obligar a Marruecos a hacer respetar los derechos humanos
Sr Embajador del Reino de 
Marruecos en el Estado Español.
Ante la brutal agresión homófoba sufrida por dos jóvenes gais en su pais, queremos hacerle llegar nuestro total rechazo y condena. La violencia ejercida de forma criminal sobre dos homosexuales por el solo hecho de serlo constituye un gravísimo atentado a los derechos humanos más fundamentales. La grabación y posterior exibición de la terrible paliza pone de manifiesto un atropello a las libertades de los ciudadanos lgtbi de su pais.
Bajo ningún supuesto esta execarble muestra de odio puede quedar impune . Le rogamos haga llegar a su gobierno nuestra demanda de que se ejerzan todas las medidas necesarias para detener a los autores de este cruel episodio de odio y homofobia y se garantice la seguridad de las personas lgtbi-
Muy atentamente

OBSERVATORI CONTRA L'HOMOFÒBIA

L'OCH ACTIVA EL DEURE D'INTERVENCIÓ DAVANT DOS CASOS DE BULLYING PER LGTBIFÒBIA

Avui l'OCH hem registrat denuncia sobre bullying lgtbi davant conselleria d'ensenyament a l'empara de la llei contra la lgtbifòbia.
Que d'acord amb l'article 12 de la llei 11/2014 i de la moció contra el bullying aprovada pel Parlament de Catalunya el 17 de febrer , la Generalitat hi ha d'actuar i prevenir les situacions de bullying.
En concret volem comunicar que hem estat informats de 2 casos de possible assetjament escolar a dues alumnes de l'IES, el bullying estaria motivat per la seva orientació/identitat sexual. Que en tots dos casos, les noies s'han auto lesionat i parlar de possible suïcidi.
Una de les noies ha hagut de canviar d'institut i la segona ha estat expulsada.
Que aquesta informació ha estat acreditada a una reunió oficial amb la Tinent d'alcalde d'Igualtat -Amb qui tenim conveni- i amb una de les mares.
Es podria donar la circumstància-per contrastar- que l'actuació de la direcció de l'IES no hagues estat d'acord amb l'article 12 de la llei 11/2014.
Davant aquests fets us demanem és prengui'm les mesures i actuacions que s'escaigui.
També voldríem poder tenir una reunió amb vostè- demanada anteriorment per email i tlf- per poder abordar les polítiques i accions al voltant del bullying per Homofòbia, Transfòbia i Bifòbia i de la implementació de la llei 11/2014.
Moltes gràcies
restem a la seva disposició.

PROU RACISME I PROU LGTBIfòbia. MANIFESTACIÓ 19 DE MARÇ

Cartell PROU RACISME I LGTBIFÒBIA
Aquest 19 de març el moviment LGTBI sortirem al carrer per manifestar el nostre absolut suport a totes les persones refugiades i per denunciar el feixisme, el racisme, la islamofòbia i la LGTBIfòbia, quatre grans xacres socials que ens interpel·len constantment sobre els nostres valors bàsics com a societat justa i igualitària.
Sortim al carrer conjuntament amb la resta de moviments que lluiten dia a dia contra aquestes amenaces. Volem dir PROU als discursos de l’odi i la discriminació. Volem generar un nou imaginari on tinguin cabuda totes les diversitats i on cap persona pugui ser exclosa. Volem dignificar les condicions infames en les quals es troben milers de persones desplaçades arreu del món.

El moviment LGTBI català hem lluitat i lluitem per l’eradicació de tota mena de discriminació i fent front de forma combativa a les agressions que patim per raó de la nostra orientació sexual i/o identitat de gènere. Fa un any van aprovar una llei pionera al món que garanteix els drets de les persones LGTBI i conté un apartat punitiu per fer front a les violències LGTBIfobes. Una llei que no ha comptat fins ara amb la suficient voluntat política per implementar totes les mesures que facin efectius els nostres drets. Encara cal implementar drets sexuals i reproductius per les persones trans i les dones lesbianes i bisexuals. Cal actuar davant l’assetjament escolar per LGTBIfòbia que ataca de forma brutal a nenes i adolescents.
La lluita contra el feixisme, el racisme, la islamofòbia i la LGTBIfòbia han d’anar sempre de la mà. Hem de canviar totes les estructures socials que perpetuen les desigualtats i generen situacions d’odi contra els sectors més vulnerables.
Unitat Contra el Feixisme i el Racisme, 15/03/16
Entitats adherides fins ara
FAGC
Plataforma LGTBIcat
Observatori Contra l’Homofobia
Gais Positius
Crida LGBTI
VIOLETA LGTB
ACATHI
Encara en Acció
17 de Maig
LesBiCat
Sectorial LGBTI de l’ANC
Sectorial LGTBI del Partit dels Socialistes de Catalunya
Comissió Unitària 28 de Juny
Casal Lambda
Enrenou
Families LGTBI
Te N'aDones

NO IMPUNITAT CAS BENITEZ. LGTBI VOLEM JUSTICIA

Este sábado 5 de marzo todo el mov LGTBI tenemos una cita ineludible, exigir justicia para nuestro compañero Juan Andres Benitez que murió después de una intervencion de los mossos en plena calle Aurora en el barrio del Raval. La dignidad nos obliga a pedir que se haga plena justicia sobre todos los posibles elementos que pudieron causar la muerte de Juan Andres.
Intentar dejar a la acusacion popular fuera de la causa como antesala de un acuerdo que evite el juicio es una estrategia que no podemos aceptar. 
Es muy importante dar una respuesta contundente como mov lgtbi asistiendo al acto que se organiza este sabado.

Estat LGTBI-FÒBIA a Catalunya 2016

Estat LGTBI-FÒBIA a Catalunya 2016
Veure tot informe. Versio CORREGIDA

DENUNCIAR LGTBIfòbia

DENUNCIAR LGTBIfòbia
Clip de beteve/och

LLEI CONTRA LA LGTBIfòbia

LLEI CONTRA LA LGTBIfòbia
TEXT OFICIAL

"diversitat afectiva, sexual i de gènere"

"diversitat afectiva, sexual i de gènere"
Consulta la guia

L'ESTAT LGTBIfòbia 2015

Estudi Bullying LGTBIfòbia L'Hospitalet

Estudi Bullying LGTBIfòbia L'Hospitalet
Versió oficial

Resum Any 2016 -LGTBI- OCH

CURT OCH " TOT BÉ"

CURT OCH " TOT BÉ"
CONTRA BULLYING LGTBI

CLIP OCH " LES PARAULES FEREIXEN"

CLIP OCH " LES PARAULES FEREIXEN"
CONTRA BULLYING LGTBI

CARTA NEN PATEIX BULLYING

CARTA NEN PATEIX BULLYING
Denunciat per l'OCH

ANIVERSARI DE L'OCH

ANIVERSARI DE L'OCH
10 DE DESEMBRE

QUE FER ENCAS BULLYING

QUE FER ENCAS BULLYING
GUIA PRÀCTICA

GUIA PRÀCTICA LLEI CONTRA HOMOFÒBIA

GUIA PRÀCTICA LLEI CONTRA HOMOFÒBIA
Consulta ON LINE

DIADA LGTBI Ripollet

DIADA LGTBI Ripollet
VIDEO IDEMTV

LLIURES I IGUALS

LLIURES I IGUALS
Serie documental sobre llei contra lgtbifobia

DEFENSEM VÍCTIMA LGTBIfòbia

DEFENSEM VÍCTIMA LGTBIfòbia
Video Acte OCH

PREMIS 17 DE MAIG

PREMIS 17 DE MAIG
OCH VIDEO

REBUIG MASSACRE ORLANDO

REBUIG MASSACRE ORLANDO
1000 PERSONES CONTRA ODI

INFOGAI 196

INFOGAI 196
Primavera 2016

ATENCIÓ VÍCTIMA LGTBIfòbia

500 PERSONES DIEM NO BULLYING

500 PERSONES DIEM NO BULLYING
CONCENTRACIÓ DE LGTBIcat

L'Estat de l'Homofòbia a Catalunya 2014

Estat de la LGTBIFÒBIA a Barcelona

Estat de la LGTBIFÒBIA a Barcelona
INFORME OFICIAL

ATUREM BULLYING PER LGTBIFÒBIA

ATUREM BULLYING PER LGTBIFÒBIA
IMPLEMENTACIÓ LLEI LGTBI

SÍNDIC INICIA INVESTIGACIÓ

SÍNDIC INICIA INVESTIGACIÓ

LA TRASFÒBIA ENS MATA

LA TRASFÒBIA ENS MATA

ATENCIÓ VÍCTIMA HOMOFÒBIA

ATENCIÓ VÍCTIMA HOMOFÒBIA
10.12.2015.Presentació

LLAÇ HUMÀ CONTRA LA SIDA

LLAÇ HUMÀ CONTRA LA SIDA
RIPOLLET

27 EE LGTBI

27 EE LGTBI
COMUNICAT CLOENDA

40 ANYS DEL FAGC

40 ANYS DEL FAGC
RESUM JORNADES I FOTOS

1 ANY LLEI LGTBI

UN ANY LLEI CONTRA LGTBIfòbia

FAGC 40 ANYS

FAGC 40 ANYS
TRENCANT LA NORMA

DIA VISIBILITAT BISEXUAL

DIA VISIBILITAT BISEXUAL
23 DE SETEMBRE

COMPROMÍS IMPLEMENTAR LLEI LGTBI

COMPROMÍS IMPLEMENTAR LLEI LGTBI
DIMARTS 22S. 12.30H.MONUMENT LGTBI

PER SER MEMBRE DE L'OCH

PER SER MEMBRE DE L'OCH
Col.labora amb l'Observatori Contra l'Homofòbia

EL DIARIO DEL CHE GAY ENCHILE

EL DIARIO DEL CHE GAY ENCHILE
Presentació a Barcelona 16 Septembre

RADIOGRAFIA LESBOFÒBIA A CATALUNYA

RADIOGRAFIA LESBOFÒBIA A CATALUNYA
Estudi OCH

L'HOMOFÒBIA NO FA GRÀCIA

L'HOMOFÒBIA NO FA GRÀCIA
Galeria fotos

RADIOGRÀFIA LGTBI+FOBIA BARCELONA

OF VIRTUAL DENÚNCIES GENERALITAT

COM TREBALLA L'OCH (gaylestv)

COM TREBALLA L'OCH (gaylestv)
Observatori Contra l'Homofòbia

COM DENUNCIAR LGTBIfòbia (idemtv)

COM DENUNCIAR LGTBIfòbia (idemtv)
OCH

Power Point OCH.

Power Point OCH.
Feina OCH, que fer agressiò,la Llei contra la lgtbi+fobia

ENTREVISTA EUGENI RODRÍGUEZ . OCH

ENTREVISTA EUGENI RODRÍGUEZ . OCH
IMPLEMENTACIO LLEI

"LA LLUITA CONTRA L'HOMOFÒBIA "

"LA LLUITA CONTRA L'HOMOFÒBIA "
VIDEO CANAL 33.LATITUDS

VIDEO IMPLEMENTACIÓ LLEI

VIDEO IMPLEMENTACIÓ LLEI
NO VOLEM PAPER MULLAT

INFO DENUNCIAR HOMOFÒBIA GENERALITAT

Mapa contra lgtbifobia estat espanyol

Mapa contra lgtbifobia estat espanyol

DENÚNCIA ON LINE

DENÚNCIA ON LINE
LGTBIFOBIA

INFO LLEI CONTRA LGTBIfòbia

INFO LLEI CONTRA LGTBIfòbia
GUIA PRÀCTICA

DENUNCIAR PER LLEI CONTRA LGTBIfòbia

DENUNCIAR PER LLEI CONTRA LGTBIfòbia
COM DENUNCIAR LGTBIfòbia

OCH A FACEBOOK

OCH A FACEBOOK
SEGUEIX TOTA INFORMACIÓ OCH